I have always done the opposite of what I was trained to do... Having little technical background, I became a photographer. Adopting a machine, I do my utmost to make it malfunction. For me, to make a photograph is to make an anti-photograph.
William Klein

zaterdag 8 november 2014

Flaneren

Een flaneur, dat is in onze voorstelling een hooggeplaatste, welgestelde heer die over de boulevards slentert, zijn blik ronddwalend, zonder dat er een tijdsdruk te bespeuren valt, kijkend naar de passanten, met de gedachten op oneindig, met hoogstens een onderbreking in een koffiehuis.
Een flaneur is par excellence altijd een genieter. Hij aanschouwt de gebruiken, de veranderingen en de cultuur van de grote stad. Hij bekijkt nieuwsgierig de wereld om zich heen en interesseert zich blijkbaar ook aan schijnbare onbelangrijkheden.

Inderdaad waren het begin 19de eeuw de welgestelden van Londen, Parijs en Berlijn die dagelijks over de straten flaneerden om te zien en gezien te worden in hun financiële onafhankelijkheid.

Het was Walter Benjamin die de flaneur in het begin van de 20ste eeuw, gebaseerd op de poëzie van Charles Baudelaire, voor het eerst beschreef als een archetype van 'urban explorer'.
Honoré de Balzac omschreef Flaneren als 'la gastronomie des yeux'.

De flaneurs drang naar ontdekken bracht hem door de tijd van litertuur en poëzie steeds vaker naar fotografie.
Vandaag de dag is er nog zelden tijd voor flaneren. Weinig mensen nemen of hebben de tijd om doelloos te genieten van de stad. De straatfotograaf is één van de weinigen die nog geduldig op zoek gaat naar mensen, situaties, beelden en tegenstellingen van het dagdagelijkse leven op de straat.

Een straatfotograaf is echter niet zomaar een fotograaf. Heden te dage loopt iedereen met een vorm van fotocamera rond. Straatfotografie is echter meer dan kiekjes maken van een mooi gebouw of van de vriendinnen op vakantie. Het gaat over een boodschap, een sfeer, een knipoog.
Straatfotografie is het fotografisch vastleggen van een genot. Een ideale bezigheid voor een wereldflaneur.

gebaseerd op: Wikipedia, Der fotoflaneur - Peterkagerer.de, flaneursociety.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten